Svijet
0

Iran proizveo 17 kg obogaćenog urana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Šef Organizacija za atomsku energiju u Iranu (AEOI) izjavio je u srijedu da je njegova zemlja proizvela 17 kilograma urana obogaćenog do 20 posto, prkoseći zahtjevima UN-a da zaustavi sporni program.

Nivo od 20 posto, potreban za proizvodnju u reaktoru za medicinska istraživanja, daleko je ispod 90 posto potrebnih za stvaranje nuklearnog oružja, ali su američki zvaničnici izrazili zabrinutost da bi se Iran mogao primaći nivou potrebnom za stvaranje oružja.

Sjedinjene Države i njihove saveznice optužuju Iran da nastoji proizvesti atomsko oružje. Teheran negira tu optužbu, tvrdeći kako je njegov nuklearni program usmjeren na proizvodnju struje.

Iran je prpoizveo 20 posto obogaćenog materijala od februara. Novu brojku od 17 kg objavio je potpredsjednik države Ali Akbar Salehi, koji predvodi iranski nuklearni program.

"Potencijalno možemo proizvesti pet kilograma mjesečno, ali ne žurimo", izjavio je Salehi, prenosi poluzvanična novinska agencija ISNA.

Vijeće sigurnosti UN-a prošle je sedmice usvojilo rezoluciju o jačanju sankcija protiv Irana zbog njegovog spornog nuklearnog programa i pozvalo pojedine zemlje i blokove zemalja da prošire vlastiti režim sankcija protiv iranskih pojedinaca i organizacija, prenosi Associated Press.