Svijet
0

Iran pristao na određene ustupke prema IAEA

FENA
Iran je ukinuo zabranu obilazaka nuklearnih postrojenja UN-ovim ekspertima i dopustit će im da vrše inspekciju postrojenja, saopćila je u petak Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Agencija je također saopćila kako je Teheran spreman da odgovori na ključna pitanja o ranijim sumnjivim eksperimentima za koje međunarodna zajednica strahuje da su mogli biti povezani s programom naoružanja, javio je AP.

IAEA - UN-ova agencija za nuklearni nadzor - saopćila je da je Iran obećao ustupke na sastanku održanom ove sedmice između njegovih zvaničnika i visoke delegacije agencije sa sjedištem u Beču.

Godine iranskog prkošenja ostavile su IAEA nesposobnom da utvrdi govori li vlada u Teheranu istinu kada tvrdi kako nema nikakvih ambicija za nuklearnim oružjem i da njene atomske aktivnosti striktno služe za proizvodnju energije. Njeno odbijanje da sarađuje s agencijom bilo je okidač koji je doveo do akcije Vijeća sigurnosti i nametanja dva niza sankcija.

Svaka odluka Islamske Republike da okonča prkošenje i počne sarađivati s agencijom bila bi veliki kompromis s njene strane. Kao takva, mogla bi oslabiti napore Sjedinjenih Država i njihovih saveznica u Vijeću sigurnosti da nametnu nove sankcije - čak i ukoliko Teheran nastavi da prkosi glavnom zahtjevu vijeća da zamrzne svoj program obogaćivanja urana.

"U razgovorima između iranskih zvaničnika i zamjenika gerneralnog direktora IAEA-e Ollija Heinonena postignut je sporazum o posjeti inspektora agencije istraživačkom reaktoru teške vode Arak do kraja jula", navodi se u saopćenju agencije sa sjedištem u Beču.

Dvije strane složile su se kako da "riješe preostala pitanja koja se tiču ranijih iranskih eksperimanata s plutonijem, imenuju nove inspektore umjesto onih kojima je zabranjen ulazak u Iran u ovoj godini, finaliziraju načine punijeg nadzora aktivnosti obogaćivanja od strane IAEA i razjasne otvorena pitanja povezana sa sadržajem i obimom iranskog programa obogaćivanja", navodi se u saopćenju.

"Otvorena pitanja" uključuju "kontaminaciju uranom pronađenu na opremi na određenim lokacijama", saopćila je agencija, aludirajući na tragove obogaćenog urana na vojnoj lokaciji - što bi moglo nagovijestiti veze s programom naoružanja kao i "studije koje se odnose na konkretne projekte", ponovo u aluziji na nuklearne aktivnosti koje bi mogle imati vojnu primjenu.