Znatno iznad predviđenog
50

Iran poručio da trenutno posjeduje 120 kilograma obogaćenog uranijuma na 20 posto

V. K.
Ebrahim Raisi (Foto: EPA-EFE)
Ebrahim Raisi (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Irana Ebrahim Raisi i čelnik Udruženja za atomsku energiju Irana Mohammad Eslami saopćili su kako Iran u ovom trenutku posjeduje oko 120 kilograma obogaćenog uranijuma na 20 posto, prenijeli su iranski državni mediji.

Zvaničnici zaduženi za iranski nuklearni program naglasili su kako je ova država značajno napredovala kada je riječ o atomskoj energiji te da je ovim potezom omogućeno funkcionisanje teheranskih reaktora.

"Imamo i više od 120 kilograma obogaćenog urana. Naši ljudi dobro znaju da su nam zapadne sile trebale osigurati određene količine obogaćenog urana do 20 posto kako bismo ga upotrijebili za rad teheranskih reaktora. Međutim, one to nisu učinile", rekao je Eslami.

Tomom šezdesetih godina, teheranski reaktor snabdijevale su Sjedinjene Američke Države prije svega zbog proizvodnje radioizotopa koji su se koristili u medicinske svrhe i u poljoprivredi. Ipak, od 2012. godine Iran je počeo proizvodnju obogaćenog urana što je izazvalo oštre kritike Zapada.

Raisi i Eslami ispred reaktora
Raisi i Eslami ispred reaktora

U septembru 2021. godine, Međunarodna agencija za atmosku energiju (IAEA) saopćila je kako je Iran povećao zalihe urana koje su obogaćene iznad postotka dozvoljenog u Nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama iz 2015. godine.

Agencija je procijenila da je Iran imao oko 84,3 kilograma urana obogaćenog na 20 posto što je znatno više u odnosu na posljednje podatke koje je IAEA objavio u maju kada je saopćeno da Iran posjeduje 62,8 kilograma obogaćenog uranijuma.

Prema sporazumu koji je potpisan 2015. godine, Iran se obavezao kako neće obogaćivati uranijum iznad 3,67 posto što je znatno niže od potrebnog procesa obogaćivanja za korištenje u nuklearne svrhe.

Iako se zapadne sile i dalje pozivaju na poštivanje odredbi iz Nuklearnog sporazuma, povlačenje SAD-a iz ovog sporazuma dovelo je do toga da i Iran odustane od ranije preuzetih obaveza zbog čega su iranskom režimu uvedene nove ekonomske i političke sankcije.

Uprkos pregovorima o povratku SAD-a i Irana u Nuklearni sporazum iz 2015. godine, strane još uvijek nisu došle do konačnog dogovora, a pregovori su u obustavljeni nakon što je na predsjedničku funkciju u Iranu stigao Ebrahim Raisi.