Svijet
0

Iran ne želi "crveni telefon" sa SAD

FENA
Ahmad Vahidi
Ahmad Vahidi
Iranski ministar odbrane general Ahmad Vahidi odbacio je u srijedu ideju američkih vojnih zvaničnika da se uspostavi "crveni telefon" između dvije zemlje kako bi se izbjeglo neugodno sučeljavanje u regionu Zaliva, javila je agencija Fars.

"Nije nam potrebna takva linija u regionu. Sjedinje Američke Države (SAD) žele crveni telefon kako bi se mogli rješavati problemi u slučaju napetosti, dok mi smatramo da ako oni ne ostanu u regionu, neće biti napetosti", izjavio je general Vahidi.

Najviše rangirani američki vojni zvaničnik admiral Micahel Mullen izrazio je 20. septembra žaljenje što nema "direktne komunikacijske veze" s Iranom.

"Nemamo direktnu komunikacijsku vezu s Iranom od 1979. godine i mislim da to predstavlja plodno tlo za mnogobrojne greške u procjeni i eskalaciju u slučaju krize", izjavio je admiral Mullen.

SAD je posebno zabrinut zbog aktivnosti flote malih brzih brodova u Zalivu koju kontroliraju Čuvari revolucije, elitne snage režima u Teheranu.

Zvaničnici Pentagona žele više kontakata između nacionalnih mornarica dviju zemalja, kako bi se izbjegla mogućnost greške u procjeni i jedne i druge strane, objavio je Wall Street Journal koji je otkrio ideju američkih zvaničnika.

Iran je u srijedu počeo da opema svoje pomorske snage novim "krstarećim raketama" dometa 200 kilometara, nazvanim Ghader, koje mogu da pogode brodove i ciljeve na obali.