Ali Asghar Soltanieh
0

"Iran je spreman za nuklearne pregovore"

FENA
Ali Asghar Soltanieh (Foto: AFP)
Ali Asghar Soltanieh (Foto: AFP)
Iran je spreman razgovarati sa svjetskim silama o sporazumu o razmjeni nuklearnog goriva, saopćio je u četvrtak iranski izaslanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asghar Soltanieh, poručujući da treba požuriti.

Soltanieh je, uoči sastanka Irana i šest zemalja u Istanbulu, rekao da je Iran i dalje za primjenu sporazuma prema kome treba da pošalje svoj nisko obogaćeni uran u Brazil i Tursku, odakle bi mu bilo vraćeno gorivo spremno za korištenje u reaktoru u Teheranu.

Novinarima u Moskvi Soltanieh je rekao da je Teheran spreman nastaviti pregovore o razmjeni nuklearnog goriva s predstavnicima šest država, SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, s kojima se treba sastati u Istanbulu krajem januara.

Pozivajući međunarodne sile da što prije pristupe pregovorima, Soltanieh je dodao da "vrijeme brzo prolazi", prenosi agencija Reuters.

On je upozorio da neće biti razloga za sporazum o razmjeni goriva kada Iran već pošalje svoj 20-postotno obogaćeni uran u medicinski reaktor u Teheranu.