Svijet
0

Iran: Demonstranti upali u ambasadu Velike Britanije

SRNA
Više desetina demonstranata upalo je danas u Ambasadu Velike Britanije u Teheranu i zamijenilo britansku zastavu iranskom, javljaju agencije.

Demonstranti, koji protestuju zbog sankcija koje su uvedene Iranu zbog kontroverznog nuklearnog programa, popeli su se na zid koji okružuje park gdje se nalazi ambasada, razbili prozore kancelarije prije nego što su upali i pobacali predmete kroz prozor.

Ovaj incident je direktno prikazala državna televizija. Policijske snage koje štite ambasadu nisu intervenisale da bi spriječile napad, a više stotina demonstranata traži hitno protjerivanje ambasadora.

Iranski parlament je prije dva dana glasao za zakon kojim se diplomatski odnosi smanjuju sa ambasadorskih na nivo otpravnika poslova i predivđa protjerivanje britanskog ambasadora u roku od dvije sedmice.

Ova odluka donesena je nakon što je London odlučio da uvede nove ekonomske sankcije Iranu, slijedeći primjer SAD i Kanade, koje su ovu mjeru donijele nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila izvještaj o mogućim namjerama Teherana da razvije nuklearnu bombu.