Svijet
0

Irak: Nastavlja se suđenje Tariqu Azizu

FENA
Suđenje Tariqu Azizu, jednoj od vodećih ličnosti režima Saddama Husseina, trebalo bi se nastaviti, ali bez novog pravnog tima koji je tražio prije tri sedmice.

Timu francuskih i talijanskih advokata nisu date iračke vize i nezna se još ko će zastupati Aziza.

Bivši ministar vanjskih poslova optužen je za smrt 42 trgovca optužena za profiterstvo u vrijeme sankcija nametnutih iraku 1992. godine.

Aziz (72) negira optužbe. Bude li proglašen krivim, mogao bi se suočiti sa smrtnom kaznom ili doživotnom robijom.

Aziz je na suđenju u Bagdadu s bivšim moćnikom režima Ali Hassanom al-Majidom, koji već čeka na izvršenje smrtne kazne, i sa šestoricom ostalih članova bivšeg režima.

Dopisnica BBC-a iz Bagdada Caroline Wyatt tvrdi da Aziz nikada nije izgubio vjeru u Saddama Husseuina i da je navodno zaplakao kada je bivši irački vođa osuđen na smrt.

Suđenje mu je počelo prije tri sedmice, ali je odmah prekinuto kada je zatražio novi pravni tim.

Novi pravni tim trebalo bi da uključuje Francuza Jacquesa Vergesa, poznatog kao "Đavolji advokat" zbog svojih ranijih klijenata poput nacističkog ratnog zločinca Klausa Barbieja - kao i četvoricu talijanskih advokata i Francuza libanskog porijekla.

Aziz je bio među vodećim ličnostima koje su potpisale smtrtnu kaznu za 42 trgovca optužena za povećanje cijena hrane tokom međunarodnih sankcija nametnutih nakon prvog Zalivskog rata.

Pored Ali Hassana al-Majida, poznatog kao "Hemijski Ali", drugi Azizov suoptuženik je polubrat Saddama Husseina, Watban Ibrahim al-Hassan.

Suđenje vodi Irački visoki sud, koji je uspostavljen da sudi članovima bivšeg režima i njime predsjedava isti sudija koji je poslao Saddama Husseina na vješala u decembru 2006.

Azizova porodica tvrdi da je on nakon pet godina zatočeništva previše slab zbog bolesti pluća da bi se suočio sa suđenjem i da ne može imati pošteno suđenje pred sudijama sadašnje iračke vlade.