Svijet
76

Incident na Baltiku: Ruski lovac napravio "salto" iznad američkog aviona

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski lovac SU-27 u petak se opasno približio američkom izvidnom avionu RC-135 iznad Baltičkog mora i tako izazvao drugi incident u samo mjesec dana.

Ruski pilot se odvažio i približio američkoj letjelici na samo osam metara i to u maniru svojevrsnog salta. Naime, ruski lovac okrenuo se na "leđa" i preletio iznad američkog aviona napravivši tzv. "barrel roll", potvrdilo je američko ministarstvo odbrane, a prenosi CNN.

"Su-27 je presreo američku letjelicu koja je obavljala rutinsku zadatke. Prišao je sa boka velikom brzinom i izveo manevar kojim je ugrozio sigurnost američke posade", rečeno je u saopćenju ministarstva odbrane.

Rusija je odgovorila u subotu saopćenjem u kojem stoji da je u petak lovac poslat ka letjelici koja nije odašiljala signale transpondera što je uzrokovalo nemogućnost identifikacije.

Također, u ruskom saopćenju se kaže kako se tada neidentificirani avion kretao prema ruskoj granici, te da je ruska strana obavila radnje u skladu sa međunarodnim pravilima korištenja zračnog prostora.