Svijet
83

IDIL ukrao 11 aviona, sumnja se da će biti korišteni za terorističke napade

Klix.ba
Američki zvaničnici strahuju da su islamski militanti ukrali 11 komercijalnih aviona u Libiji, koji bi se mogli koristiti za terorističke napade poput onih koji su se dogodili u SAD-u 11. septembra 2001. godine, piše Daily Mail.

Jedanaest aviona koji su u vlasništvu dvije kompanije iz Libije je nestalo prošlog mjeseca nakon što je militantna grupa Libijska zora zauzela aerodrom u Tripoliju.

U protekle dvije sedmice je američka vlada izdala upozorenja o kritičnom stanju u Libiji te je istakla da bi se ukradeni avioni mogli koristiti za terorističke napade, kojim bi se obilježila godišnjica napada izvršenih 11. septembra 2001. godine.

Jedanaesti septembar ne označava samo godišnjicu terorističkih napada organizacije al Qaide na New, York i Waashington, nego i drugu godišnjicu napada islamista na rezidenciju američkog ambasadora u Benghaziju. Tada su poginula četiri Amerikanca, uključujući ambasadora Christophera Stevensa.

Međunarodni aerodrom u Tripoliju je pod kontrolom dvije anti-islamističke grupe i zatvoren je od sredine jula.

Libijska vlada je u nedjelju objavila da je izgubila kontrolu nad Tripolijem te da njime upravljaju radikalne grupe Ansar al Sharia i Libijska zora. Ansar al Sharia ima jake veze sa IDIL-om, koja je jučer pogubila Amerikanca Stevena Sotloffa.

Marokanski vojni ekspert Abderrahmane Mekkaoui je u izjavi za Al Jazeeru rekao da postoji opasnost od napada avionima na državu Magreb 11. septembra. Ekspert za kontraterorizam Sebastian Gorka smatra da bi se avioni mogli koristiti za napade na Sjevernu Afriku i naftna polja u Saudijskoj Arabiji.

Američka vlada nije zvanično potvrdila informacije o ukradenim avionima, ali radi na njihovom pronalasku.