Svijet
4

Libija: Neidfentifikovani vojni avioni nadlijetali Tripoli, eksplozije se čule u gradu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Neidentifikovani vojni avioni nadlijetali su libijsku prijestonicu Tripoli u ponedjeljak ujutru, a eksplozije su se mogle čuti u gradu, saopćili su mještani.

Jedna libijska TV stanica javila je da su avioni napali položaje u Tripoliju gdje se militanti bore za kontrolu nad gradskim kvartovima duže od mjesec dana. Ne vjeruje se da bilo koja od sukobljenih milicija ima borbene avione, prenosi Reuters.

Vladini zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Mještani Tripolija saopćili su da su čuli nekoliko eksplozija, ali tvrde da je njihov uzrok nepoznat. Grad je bio miran nakon toga.

Milicije iz grada Misrata i borci iz zapadnog grada Zintana u nedjelju su ponovo razmjenjivali vatru u dijelovima Tripolija, u okviru rastućeg haosa u toj zemlji proizvođaču nafte tri godine nakon svrgavanja Muammara Gaddafija.

Tri godine otkako je Gaddafijeva vladavina okončana, napori krhke libijske vlade na uspostavi demokratije pretvoreni su u haos. Mjesec dana sukoba u Tripoliju i Bengaziju dodatno je polarizirao političke grupe i njihove paravojne saveznike.

Libijska nejaka vlada nema funkcionlnu vojsku i skoro nikakvu kontrolu nad Tripolijem, dok većina zvaničnika radi u Tobruku na dalekom istoku zemlje gdje je pred nasiljem pobjegao novi parlament.

Većina sukoba desila se oko međunarodnog aerodroma u Tripoliju, koji borci iz Zindana kontroliraju otkako su ušli u prijestonicu tokom rata u 2011. godini.

Sukobi milicija prinudili su Ujedinjene nacije i zapadne vlade da evakuiraju svoje državljane, povećavajući strahovanja da Libija tone u građanski rat.

U nedjelju je misija UN-a u Libiji navela u saopćenju da "duboko žali što nema odgovora na ponovljene međunarodne apele i na njene napore da se postigne primirje".

Novi izaslanik UN-a za Libiju, Bernardino Leon, koji zvanično treba preuzeti tu dužnost 1. septembra, izjavio je kako mu je cilj okončati sukobe i da bi mogao otputovati u Tripoli još u ovoj sedmici.