Svijet
33

Obilježena 13. godišnjica od terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu

Anadolija
(Foto: EPA)
U New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) danas je obilježena 13. godišnjica od terorističkih napada na New York i Washington, koji su se dogodili 11. septembra. 2001. godine i u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

Obilježavanje je počelo u 8 sati i 45 minuta po lokalnom vremenu, u vrijeme kada je prvi avion pogodio sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra (WTC), javlja Anadolija. 

Čitanjem imena 2.983 osobe stradale u terorističkom napadu na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, danas je u prisustvu porodica stradalih, osoba iz političkog i javnog života, obilježena 13. godišnjica tragičnog događaja.

Tokom čitanja imena, nekoliko puta je odana i počast minutom šutnje.

Mala grupa demonstranata, nosila je američke i izraelske zastave, a došlo je i do svađe između demonstranata i nekih građana.

Ovogodišnje obilježavanje ostalo je u sjenci terorističkih aktivnosti koje u Iraku provodi IDIL.

Jedanaestog septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinirani teroristički napadi Al-Kaide na New York i Washington koje je izvelo 19 pripadnika Al-Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku, treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Countyju u Pennsylvaniji.

Borba protiv Al-Kaide i Osame bin Ladena u Afganistanu počela je nepuni mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen deset godina kasnije, 11. maja. 2011. godine.