Svijet
69

IDIL preuzeo odgovornost za napade u Parizu

Klix.ba
Prijeteći video izašao je samo nekoliko dana prije napada
Teroristička organizacija Islamska država (IDIL) izjavila je da preuzima odgovornost za sinoćnje terorističke napade u Parizu u kojima je ubijeno najmanje 127 osoba.

IDIL je naveo da je Francuska meta "jer se usudila vrijeđati poslanika, hvalila se borbom protiv islama, te napadala muslimane u kalifatu svojim avionima".

U poruci na francuskom jeziku najavljeno je da je "ovaj napad samo početak oluje i upozorenje onima koji žele izvući pouke", prenosi Guardian.

Podsjećamo, Francuska je pored SAD-a i Velike Britanije jedna od suosnivača Koalicije za borbu protiv IDIL-a, koja vrši kampanju vazdušnih napada na položaje militanata. Prema izjavama preživjelih sinoćnje tragedije, jedan od napadača uzvikivao je kako je napad "osveta za Siriju".

Francuski predsjednik Francois Hollande, također je optužio tzv. Islamsku državu za ovaj napad, izjavivši kako se radi o "ratnom činu IDIL-a usmjerenom protiv francuske nacije".

IDIL je putem svog medijskog ogranka Al-Hayat Media Center ranije objavio video u kojem se Francuska navodi kao "glavna meta budućih napada". Kako prenose svjetski mediji, snimak je izašao samo nekoliko dana prije sinoćnje tragedije.

Naime, militant koji se pojavljuje u videu poziva sve pristalice IDIL-a koje nisu u mogućnosti doputovati u Siriju da napade vrše u Francuskoj.

"Zaista vam je naređeno da se protiv nevjernika borite gdje god da ih možete naći. Imate na raspolaganju auta, oružje i otrov. Šta čekate?", rekao je neimenovani militant.