Svijet
0

I posljednje ročište pred suđenje Šešelju proteklo u natezanju

FENA
Posljednje predraspravno ročište dan uoči početka haškog suđenja vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, proteklo je u utorak u raspravi sudaca sa Šešeljem oko uvjeta za njegovu odbranu, uključivši plaćanja troškova odbrane i njegovih zahtjeva za prevođenjem dokaznih materijala.

Šešelj, među ostalim, traži da Haški sud prevede njegovu knjigu "Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije" kojom, kako je rekao, dokazuje da je "Vatikan kao zločinačka organizacija" stvorio Hrvate kao "umjetnu naciju", a da se zapravo radi o Srbima-katolicima.

Šešelj je iskoristio ročište da, između ostalog, izvrijeđa tužiteljicu Christinu Dahl da je neinteligentna i da haška optužnica nalikuje "lovačkim pričama".

Suđenje će započeti u srijedu uvodnim riječima tužiteljstva, gotovo godinu dana nakon što je Šešelj štrajkom glađu i odbijanjem da se pojavi u sudnici zbog toga što mu je bilo uskraćeno pravo da se brani sam onemogućio njegov izvorni početak 27. novembra prošle godine.

Šešelj će, prema najavi, dati 8. novembra izjavu optuženog jer se odrekao prava da iznese uvodnu riječ odmah nakon tužitelja, već će to učiniti na početku izvođenja dokaza obrane.

Prve od oko 100 svjedoka tužiteljstvo će izvesti 4. decembra.

Samo suđenje Šešelju, koji se brani sam, trebalo bi trajati više od godinu dana, a odvijat će se u nešto laganijem ritmu - tri dana sedmično kako bi Šešelj imao vremena za pripreme.

Vođa srpskih radikala, po optužnici, sudjelovao je u formiranju srpskih dobrovoljačkih postrojbi koje je poticao da haraju i čine zločine u Hrvatskoj i BiH. Šešelj je unovačio i predvodio srpsku paravojnu skupinu koja je sudjelovala u pokolju više od 250 bolesnika koji su 1991. bili izvedeni iz vukovarske bolnice, navodi se u optužnici.

Tereti ga se i za "govor mržnje" u Vukovaru u novembru 1991. Prema optužnici sudjelovao je u ratnoj propagandi i poticao mržnju pozivajući u govorima i na izgon i prijetnje Hrvatima iz dijelova Vojvodine čime je potaknuo kampanju progona vojvođanskih Hrvata.

Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zajedničkog zločinačkog pothvata, pokušao ostvariti cilj uspostave nove homogene srpske države na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine nesrpskog stanovništva.

Ideju 'velike Srbije' sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima sam Šešelj, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon nesrpskog stanovništva ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

Ovo je prva optužnica koju je ICTY podigao za zločine počinjene na području Vojvodine, podsjeća Hina.

Protekle godine pritvora Šešelj, redovni profesor prava na beogradskom univerzitetu, iskoristio je da zatrpa Haški sud stotinama rukom pisanih podnesaka na ćirilici, od kojih su neki imali i stotine stranica, a sve u borbi za dostavu dokumenata na srpskom jeziku i na papiru, a ne u elektronskoj formi te za pravo da se brani sam i da mu Haški sud plaća odbranu.

Šešelj je u pritvoru ICTY-a od dobrovoljne predaje 24. februara 2003.

Suđenje će voditi tročlano vijeće u kojem su, uz predsjedavajućeg francuskog suca Jeana Claudea Antonettija i Belgijanac Frederik Harhoff i Talijanka Flavia Lattanzi.