Svijet
2

Huffington Post: Trump više nije zanimljiv, prijetnja je nacionalnoj sigurnosti

Klix.ba
Američka novinarka, suosnivačica i urednica amerčkog portala The Huffington Post Arianna Huffington objavila je kritički tekst o američkom kandidatu za predsjednika Donaldu Trumpu i njegovoj kampanji.

"Donald Trump, čovjek koji prema anketama trenutno vodi u utrci za republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a danas je poznao na potpunu zabranu ulaska muslimana u SAD. Kao što je na Twitteru napisao novinar Jeffrey Goldberg, Trump predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer daje teroristima 'municiju' za njihovu kampanju u demonizacije SAD-a", napisala je Huffington.

Pomenuti američki medij ranije nije shvatao ozbiljno Trumpovu kandidaturu, sve dok njegova politika nije postala "opasna".

"U julu smo odlučili da Trumpovu predsjedničku kampanju umjesto u rubrici 'Politika' pratimo u rubrici 'Zabava'. Naš razlog je jednostavan, Trumpova kapanja je sporedna stvar. Od tada su se stvari promijenile, jer se njegova politika transformisala u ružnu i opasnu silu. Zbog toga je više nećemo pratiti u rubrici 'Zabava', ali je ni tretirati kao normalnu kampanju", dodala je američka novinarka.

Prema njenom mišljenju, Amerikanci imaju razloga za zabrinutost.

"Trump je svoju kampanju započeo užasnim komentarima o Meksikancima. On je sada udvostručio svoju okrutnost, a njegova politika je odbojna i prijeteća te predstavlja zabrinjavajući aspekt američke politike", smatra Arianna.

Ona je osudila Trumpov entuzijazam za stvaranje baze podataka o svim muslimanima u SAD-u, njegove laži da su muslimani u New Yerseyu slavili napade izvršene 11. septembra 2001. godine, njegovu ksenofobiju i bezosjećajnost prema imigrantima i želju da deportuje milione ljudi, kao i njegovo ponižavanje drugih naroda.

Huffington Post nije sam u kritikovanju Trumpa, jer se tome pridružio i Washington Post, koji ga je nazvao rasistom.