Odlučujući razgovori u Teheranu
0

Hoće li eskalirati spor s iranskim nuklearnim programom?

SRNA
Inspektori kontrolne agencije UN otputovali su večeras u Teheran na razgovore o iranskom nuklearnom porgramu, za koji se sumnja da služi za proizvodnju atomskog oružja.

"Nadamo se da ćemo imati nekoliko dobrih i konstruktivnih dana u Teheranu", izjavio je Herman Nakerts, zamjenik generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji predvodi petočlanu delegaciju koja je otputovala sa aerodroma u Beču.

Nakerts je rekao da je prioritet posjete utvrđivanje "eventualne vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa" i naglasio da želi da vidi konkretne rezultate u razgovorima sa iranskim zvaničnicima.

Zapadne diplomate ne očekuju veći napredak u razgovorima koji će biti vođeni 20. i 21. februara. "I dalje sam pesimističan u vezi s time da će Iran pokazati suštinsku saradnju, koja je neophodna", rekao je diplomata koji nije želio da bude imenovan.

Ishod predstojećeg sastanka mogao bi da odredi da li će spor u vezi sa iranskim nuklearnim programom dalje eskalirati ili će tenzije biti ublažene.

Iran odbacuje optužbe Washingtona da u tajnosti pokušava da napravi atomsku bombu i tvrdi da samo želi da proizvodi električnu energiju.