2014. - godina odluke
0

Hoće li 21. stoljećem dominirati nasilje ili mir?

Sarajevo-x.com
Prvi svjetski rat počeo 1914. godine
Prvi svjetski rat počeo 1914. godine
Profesor sa Univerziteta Cambridge Nikola Boyle kaže kako će 2014. godina biti presudna u procjeni da li će 21. stoljeće biti obilježeno nasiljem i siromaštvom ili će zemljom vladati mir i prosperitet.

Početak svakog stoljeća u posljednjih 500 godina obilježili su događaji od svjetskog značaja.

Događaji poput ratova, vjerskih sukoba i mira obično se dešavaju sredinom druge decenije svakog stoljeća.

Boyle, koji je sproveo istraživanje, ističe kako je svjetska globalne finansijska kriza uvertira za sljedeći veliki događaj.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države odlučit će dešavanja na Zemlji u narednih 90 godina.

"Događaji koji su obilježili prethodna stoljeća obično su se desili u drugoj deceniji, pa zašto bi naše bilo drugačije?", kaže profesor sa Cambridgea.

Boyle, koji u Njemačkoj predaje historiju te zemlje, kaže kako je nedavna svjetska ekonomska kriza samo kotač u pokretu za nastajanje loših međunarodnih odnosa. Velike ekonomske promjene dovest će do velikih političkih promjena.

On kaže kako će SAD, čiji ekonomski utjecaj slabi, a vojska i dalje jača, postati odlučujući faktor hoće li ovo stoljeće karakterisati nasilje ili će biti obilježeno globalnom saradnjom.

Upozorava da je mir moguć samo ako svijet shvati da su godine pojedinih nacionalnih država prošlost te da se uvede efektan sistem globalnog upravljanja, piše "Daily Mail".

"Moja je teza da će doći do nove krize, a to već možete vidjeti u dugovima nacija, a ne privatnih kreditnih dugova", rekao je on.