Svijet
0

Hiljade Moskovljana na sahrani Ane Politkovskaje

FENA
Nekoliko hiljada Moskovljana odalo je u utorak na groblju Trojekurovskoje posljednju počast novinarki iz opozicije Ani Politkovskaji ubijenoj u subotu.

Novinari, branitelji ljudskih prava i obični Moskovljani položili su cvijeće oko odra novinarke kojoj je glava bila povezana s bijelom trakom, u skladu s pravoslavnom tradicijom, ali i kako bi pokrila rupe od četiri metka kojim je smrtno pogođena.

Policija je saopćila da je sahrani prisustvovalo između 3.000 i 5.000 ljudi.

Sahrani su prisustvovali ambasadori, među kojim američki i švedski, dok su ruske vlasti poslaleVladimira Lukina, predstavnika Vladimira Putina za ljudska prava i jednog doministra za kulturu.

"Ovo je nepopravljiv gubitak. Uradit ćemo što ti nisi stigla da uradiš i naći ćemo tvog ubicu", obećao je glasno Vjačeslav Izmailov, jedan od Aninih kolega iz Novaje Gazete, koji je kao i Ana, stručnjak za Čečeniju.

"Ovo je sahrana cijele jedne epohe", kazala je Rena Lesnevskaja, bivša direktorica kanala REN-TV, jednog od posljednjih privatnih kanala s relativnom slobodom govora.

"To je bila era savjesti, istine i slobode. Prije deset godina niko nije mogao da misli da će to, jednu deceniju kasnije, biti uništeno", dodala je ona.

Ana Poitkovskaja, ubijena u subotu u Moskvi u 48-oj godini, bila je poznata po svojim kritizerskim reportažama o ratu u Čečeniji i o "Putinovoj Rusiji", što je i naslov njene posljednje knjige.