ICTY
0

Hepfl: Karadžiću će se suditi dvije godine

FENA
Predstojeće suđenje bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, moglo bi da traje dvije godine, procjenjuje Frank Hepfl, bivši sudija Haškog tribunala.

On je austrijskom radiju "Oe1" rekao da će biti nemoguće spriječiti Karadžića na pokušaju "samoprikazivanja" kao što je to radio Slobodan Milošević tokom "neuspjelog suđenja" bivšem predsjedniku Srbije i Jugoslavije.

Profesor krivičnog prava na Bečkom univerzitetu, koji je od 2005. do ove godine bio sudija Haškog tribunala, polazi od toga da nekadašnji predsjednik RS-a neće sam sjedjeti za optuženičkom klupom, već da će biti uhapšen i bivši komandant vojske Ratko Mladić.

Prema njegovim riječima u tom suđenju postoji duga lista svjedoka te je potrebno pobrinuti se za njihovu dovoljnu zaštitu. Hepfl je objasnio da je potrebno da se u tajnosti čuva identitet svjedoka, da se slika zacrni i glas izmijeni u prijenosima sa suđenja.

Prema njegovoj ocjeni izručenje Karadžića predstavlja prekretnicu u odnosu srpske vlade prema Haagu, zbog čega je sada potrebno "prići" srpskom narodu. Hepfl ističe da bi trebalo omogućiti suđenja za ratne zločine i u zemlji.