Svijet
0

Hayden: Program tajnih zatvora CIA-e bio legalan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Michael Hayden branio je u utorak programe ove američke obavještajne službe prebacivanja zatvorenika osumnjičenih za terorizam u tajne zatvore nekih zemalja, koje su se protivile metodama saslušavanja, ocijenivši ih "legalnim" i "dragocjenim".

"Svi naši programi su legalni i dragocjeni", kazao je on u svom govoru pred Čikaškim vijećem o općim poslovima, priznavši, ipak, da su oni bili "vrlo kontroverzni".

Radi se o ograničenim programima, pažljivo vođenim operacijama", dodao je on, naglasivši da je trećina zatvorenika "bila podvrgnuta specijalnim metodama saslušavanja".

Direktor CIA-e je rekao da je pojašnjenje metoda saslušanja bilo jedan od njegovih glavnih prioriteta kada je preuzimao vođstvo agencije u maju 2006., ocijenivši da je CIA imala intenzivne razgovore s Kongresom i Ministarstvom pravde kako bi se odredile legalne granice i utvrdilo da one nisu prekoračene.

"Kada obavljamo naša saslušanja, ima agenata koji su jedino odgovorni za fizički integritet i zdravlje zatvorenika i imaju ovlaštenje da ih prekinu", objasnio je on.