Svijet
0

Haško suđenje trojici hrvatskih generala nastavlja se 23. juna

FENA
Foto: Foto: AFP
Foto: Foto: AFP
Suđenje trojici hrvatskih generala u Den Hagu nastavlja se u ponedjeljak 23. juna svjedočenjem novog, zaštićenog svjedoka tužiteljstva, doznaje se u petak na Haškom sudu (ICTY).

Sudsko je vijeće u predmetu Gotovina, Čermak i Markač prošloga tjedna odobrilo zahtjev tužiteljstva da se novom svjedoku broj šest zaštiti identitet.

Riječ je o hrvatskom Srbinu koji ima rodbinu u Hrvatskoj i sam se u nju redovito vraća, pa bi javno objavljivanje identiteta za njega moglo biti opasno, stoji u obrazloženju.

Tijekom tjedna iskaz je dalo nekoliko bivših promatrača UN-a koji su govorili o neselektivnom granatiranju Knina uoči i za vrijeme operacije Oluja za što je, među ostalim, optužen general Ante Gotovina.

O navodnim zločinima nad civilima nakon Oluje u augustu 1995. godine svjedočilo je i nekoliko lokalnih Srba koji su opisivali uništavanje kuća, pljačke i ubojstva za što se također terete optuženi generali.

Haško suđenje Gotovini (52), Ivanu Čermaku (58) i Mladenu Markaču (52), počelo je 11. marta ove godine, šest i pol godina nakon podizanja prve optužnice u predmetu.

Trojica generala optužena su da su zajedno s najvišim hrvatskim političkim i vojnim dužnosnicima predvođenim bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj u akciji Oluja bio etnički očistiti dijelove Hrvatske koji su tada bili pod kontrolom pobunjenih Srba.