Svijet
0

Harbin: Zagađenost zraka izazvala potpuni haos

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Crni oblaci smoga u kineskom gradu Harbinu, čuvenom po svom godišnjem festivalu leta, smanjili su vidljivost na manje od 10 metara i naglasili nacionalni problem u vezi sa ekologijom.

Snimci državnog emitera CCTV pokazali su oblake smoga sa jedva vidljivim obrisima i bojama, koji ukazuju na ceste, automobile i semafore.

Vozači koji su prošli kroz crveno svjetlo, jer ga nisu vidjeli, neće biti kažnjeni, javila je Xinhua.

Brojke iz meteoroloških stanica pokazuju da su koncentracije PM2.5, sićušnih čestica u zraku veoma opasnih po zdravlje, više od 900 mikrograma po kubnom metru. To je čak 40 puta iznad preporučenog standarda Svjetske zdravstvene organizacije.

Ukupni indeks kvaliteta zraka došao je do broja 500, što pokazuje maksimum zagađenosti na kineskoj skali.

Osnovne škole obustavile su nastavu, autobusi za duge relacije ne rade i autoputevi su zatvoreni. Došlo je i do velikog broja saobraćajnih nesreća.

Do pojave smoga došlo je nakon aktiviranja centralnog grijanja.

Zagađenje izazvano velikom upotrebom uglja ugrozilo je velike dijelove Kine, što je dovelo do kritika javnosti i obećanja nove vlasti da će učiniti sve na poboljšanju situacije.

Fotografije gustog smoga, koji je prekrio Peking početkom ove godine, dospjele su na naslovnice svjetskih medija, a tada su zabilježeni slični nivoi PM2.5 kao u Harbinu sada.

Državno vijeće saopćilo je u junu kako će lokalne vlasti smatrati odgovornim za poboljšanje kvaliteta zraka.

Zagađenje zraka izazvalo je 1,2 miliona preranih smrti u Kini u 2010. godini, saopćio je Institut zdravstvenih utjecaja SAD-a.