SAD
0

Hapšenja zbog planiranja napada na danske novine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvije osobe iz Chicaga uhapšene su pod sumnjom da su planirale napade na danske novine koje su objavile karikature poslanika Muhameda koje su izazvale bijes širom muslimanskog svijeta, saopćilo je u utorak američko ministarstvo pravde.

Američki državljanin David Coleman Headley (49) tereti se za planiranje terorističkog napada zbog toga što je početkom godine putovao u Dansku da bi odredio potencijalne mete napada i zajedno s trojicom Pakistanaca kovao urotu i planirao napad.

On je uhapšen 3. oktobra dok se spremao da iz Chicaga otputuje u Pakistan, javio je Reuters.

Nešto kasnije, 18. oktobra, uhapšen je i Tahawwur Hussain Rana (48).

On je kanadski državljanin s prebivalištem u Chicagu, a sumnjiči se samo po jednoj tački optužnice – za urotu, zbog toga što je pomogao Hedliju da organizira put u Dansku i što je s njim razgovarao o potencijalnim metama napada.

Danske novine Jyllands-Posten u septembra 2005. godine objavile su sporne karikature poslanika Muhameda s bombom u turbanu, podsjetio je Reuters.

Kada je 2006. godine nekoliko novina ponovno objavilo karikature, u muslimanskim zemljama su izbile nasilne demonstracije, zbog čega su se novine izvinile, ali je danska vlada branila pravo medija na slobodu izražavanja.