Tehnički problemi
1

Haotično na izborima u Demokratskoj stranci u Iowi, ne zna se ko je pobijedio

SRNA/Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rezultati unutarstranačkih izbora Demokratske stranke u Iowi za kandidata za predsjednika SAD za sada nisu objavljeni zbog tehničkih problema.

Demokratska stranka u ovoj američkoj državi saopćila je da postoji kašnjenje u dostavljanju rezultata i da očekuje da će "brojevi stići tokom dana".

Glasači su se jučer izjašnjavali u više od 1.600 škola, biblioteka i crkava.

Iako rezultati još nisu objavljeni, nekoliko kandidata tvrde da su u vodstvu, prenio je BBC.

Senator iz Vermonta Bernie Sanders govorio je o svojoj pobjedi, citirajući unutrašnje podatke iz kampanje prema kojima je ispred Petea Buttigiega, bivšeg gradonačelnika South Bend u Indijani.

On je izjavio da će, "prema svim indikacijama", on ići kao pobjednik na sljedeće glasanje u New Hampshire.

Portparol demokrata u Iowi Mandy McClure izjavila je da su "utvrđene nekonzistentnosti u dostavljanju tri seta rezultata".

"Ovo je samo pitanje dostavljanja rezultata, aplikacija nije pala i ovo nije hakovanje ili upad. Osnovni podaci su u redu i papirni trag je zdrav i samo će biti potrebno više vremena za dostavljanje rezultata", izjavila je Mandy McClure.

Kandidati se nadaju pobjedi u prvom glasanju u okviru kampanje za odabir kandidata ispred Demokratske stranke koji će se 3. novembra suprotstaviti predsjedniku SAD Donaldu Trampu na izborima za čelnu poziciju u Bijeloj kući.