Osvojio 51 posto glasova
24

Trump odnio ubjedljivu pobjedu na predizborima u Iowi, borba bila neizvjesna između DeSantisa i Haley

S. Š.
Donald Trump nakon prvim projekcima na predizborima u Iowi (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump nakon prvim projekcima na predizborima u Iowi (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump je u ponedjeljak osigurao ubjedljivu pobjedu na prvom republikanskom predsjedničkom takmičenju 2024. u državi Iowa, potvrdivši tako svoje liderstvo nad strankom uprkos brojnim krivičnim optužbama dok traži revanš sa aktuelnim predsjednikom Joem Bidenom.

Prve izborne projekcije objavio je Edison Researcha, čime je Trump još jednom potvrdio svoju dominaciju nad strankom dok traži treću uzastopnu republikansku nominaciju.

Procentualno, Trump je osvojio 51 posto, dok je DeSantis bio na 21 posto, a Haley 19 posto, prema Edison Researchu.

To znači, dakle, da prema prvim projekcijama, ima minimalno 20 delegata iz Iowe, a njegovi protukandidati bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley i guverner Floride Ron DeSantis imaju po sedam i osam delegata.

Prema Edison Researchu, još ih nekoliko treba biti raspodijeljeno, pokazuju projekcije.

"Hvala, Iowa, volim vas sve!!!" napisao je Trump na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social. On se, također, zahvalio i protukandidatima koji su ubrzo nakon prvim rezultata priznali njegovu pobjedu.

U Iowi živi manje od jedan posto Amerikanaca, ali su ovi unutarstranački izbori u toj državi važni jer donekle mogu pokazati u kom smjeru će se predstojeći predsjednički izbori odvijati. Osim toga, Iowa je važna i kao prvi službeni pokazatelj koliko neki kandidat ima izgleda na nacionalnoj pozornici.