Svijet
0

Hammarberg: Evropa je pomagala CIA-i u zločinima

SRNA
Thomas Hammarberg
Thomas Hammarberg
Komesar Vijeća Evrope (VE) za ljudska prava Thomas Hammarberg optužio je danas evropske vlade da su, pod opravdanjem borbe protiv terorizma, pomogle SAD da počine "nebrojene" zločine u posljednjih 10 godina.

"U pokušajima da se bore protiv zločina koji su pripisani teroristima, nebrojeni drugi zločini su počinjeni u ime američkog globalnog rata protiv terorizma. Mnogi od tih zločina su pažljivo i namjerno prikriveni", napisao je Hammarberg u saopštenju izdatom uoči desetogodišnjice napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Hammarbergtvrdi da su evropske vlade bile "duboko umiješane" u američke antiterorističke strategije, uključujući i torturu.

On podsjeća da je u istrazi 2007. godine izvjestilac ijeća Evrope Dick Marty optužio 14 evropskih vlada da su dozvolile američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) da između 2002. i 2005. vodi pritvorne centre ili organizuje nelegalne avionske letove za osumnjičene teroriste u zemlje u kojima je bila dozvoljena tortura nad zatvorenicima, čime su narušeni osnovni principi sistema pravde i zaštite ljudskih prava.

Hammarberg je dodao da su vlade EU koje su bile umiješane blokirale istrage u tim slučajevima, u skladu sa željama iz Washingtona.

On je pozvao evropske vlade da dozvole pravosudne istrage slučajeva nelegalnih prebacivanja zatvorenika i njihovog zlostavljanja, kao i da prestanu da prikrivaju one koji sarađuju sa američkim obavještajnim agencijama u organizaciji tih operacija.

Vijeće Evrope ima 47 država članica, a vjeruje se da je više od 10 evropskih zemalja sarađivalo sa CIA u nelegalnim akcijama u kojima su osumnjičeni tajno transportovani u zemlje u kojima je tortura dozvoljena.