Moskva
0

Gruzija nije prekinula diplomatske odnose s Rusijom

FENA
Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko demantirao je u utorak izvještaje da je Gruzija prekinula diplomatske odnose s Moskvom, rekavši da Tbilisi još nije uručio nikakav zvanični dokument ruskoj ambasadi u Gruziji.

Nakon razgovora s ruskim ambasadorom u Tbilisiju, Nesterenko je izjavio da ruska ambasada "još nije primila nikakav formalni dokument koji se tiče gruzijske odluke o prekidu diplomatskih odnosa s Rusijom", prenio je Itar-Tass.

Zapadni mediji su ranije u utorak javili da je ruska ambasada u Tbilisiju dobila notu o prekidu diplomatskih odnosa Gruzije s Rusijom, u kojoj je navedeno da od 3. septembra ambasada Rusije u Gruziji mora prekinuti rad.

Također je preneseno da je savjetniku ruskog ambasadora Aleksandru Smagu u gruzijskome ministarstvu vanjskih poslova uručena nota o prekidu diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Nesterenko je dodao da su nakon takvih medijskih izvještaja mnogi u Tbilisiju zabrinutu za sudbinu gruzijskih građana koji privremeno ili stalno žive u Rusiji.

Nestrenko je izjavio da je Rusija povukla s teritorije Gruzije regularnu vojsku i ispunila dogovor Medvedev-Sarkozy o rješenju sukoba u Južnoj Osetiji.

On je dodao da se na kontrolnim tačkama, oko kojih se počinju skupljati gruzijske jedinice, nalaze samo ruski mirotvorci koji imaju mirovni mandat u skladu sa sporazumom iz 1992. godine.

Nesterenko je kazao kako gruzijska strana "ne žuri da povuče svoju vojsku u kasarne".