Svijet
0

Grčki tajkuni će sami plaćati policijsko osiguranje

SRNA
Grčki bogataši sa neto prihodom od većim od 100.000 eura godišnje sami će plaćati sopstvenu policijsku zaštitu od potencijalnih napadača kriminalaca ili terorista.

Prema vladinom planu o smanjenju troškova, bogati Grci za svoje osiguranje plaćat će po 2.000 eura za policijske službenike i dnevnu nadoknadu od 50 eura za korištenje patrolnog vozila, javljaju grčki mediji.

Grčka se nalazi u dubokoj recesiji, a ova posljednja mjera koju Vlada treba da sprovede u zamjenu za međunarodnu finansijsku pomoć neće važiti za nosioce državnih funkcija, uključujući i sudije i direktore velikih javnih preduzeća.

Kako bi izbjegla bankort, Vlada u Atini primorana je na provođenje nepopularnih mjera, uključujući otpuštanja radnika, smanjenje plata, penzija i najrazličitijih izdataka.

Prvu mjeru za spasavanje od 110 milijardi eura Grčka je dobila 2010. godine, a prema planu međunarodnih kreditora, koju čine EU, Evropska centralna banka i MMF, Atina na finansijsku podršku može da računa do sredine 2014. godine.

MMF je Grčkoj početkom ove sedmice odobrio 1,72 milijarde eura, a 26. jula Atina je dobila zeleno svjetlo od eurozone za četiri milijarde eura.