Usmjereni protiv novih mjera štednje
0

Grčka se priprema za dvodnevni štrajk

Klix.ba
Grčka se priprema za dvodnevni štrajk javnog i privatnog sektora usmjeren protiv novih predloženih mjera štednje. Protestni marševi, koji uvijek završe sukobima sa policijom, su planirani za centar Atine.

Štrajk će početi u isto vrijeme kada i debata u parlamentu o mjerama štednje. Glasanje u parlamentu se očekuje u srijedu.

Ukoliko žele dobiti naredni paket finansijske pomoći i izbjeći bankrot, grčki parlament mora podržati nove mjere štednje i usvojiti budžet za 2013. godinu.

Štrajk, koji počinje danas, će podržati radnici javnog i gradskog prijevoza, advokati, kontrolori zračnog saobraćaja, taksisti, novinari i bolničko osoblje, prenosi BBC.

Zbog prijedloga za peto uzastopno smanjenje penzija, povećanje granice za sticanje starosne penzije, smanjenje plata, prihoda i zdravstvenog osiguranja, bijes među grčkim stanovništvom postaje sve veći. Prema izjavi ministara, ove nove mjere štednje bi do 2016. godine trebale sačuvati oko 13,5 milijardi dolara.

Podržavanjem ovih reformi i usvajanjem budžeta za 2013. godinu Grčka bi od Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije dobila pomoć u iznosu od 31,5 milijardi eura. Međutim, Demokratska ljevičarska stranka, nova članica tročlane vladajuće koalicije, odbija podržati nove mjere štednje. U socijalističkom Pasoku, drugoj po veličini koalicionoj stranci, nekoliko ministara također ne želi podržati nove mjere.

Grčki premijer Antonis Samaras je pokušao uvjeriti javnost da se nemaju zbog čega brinuti.

"Ovo će biti posljednji rezovi plata i penzija. Obećali smo da ćemo spriječiti odlazak zemlje iz euro zone i upravo to i radimo. Ovome smo dali apsolutni prioritet i ukoliko to ne postignemo sve drugo će biti besmisleno", rekao je Samaras.