Svijet
0

Gordon Brown odlazi sa čela laburista

SRNA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Britanski premijer Gordon Brown objavio je danas da će se povući sa čela Laburističke stranke, koja će održati formalne razgovore o eventualnoj podjeli vlasti sa liberal-demokratama.

Brown je izjavio da namjerava da "zatraži od Laburističke stranke da pokrene proces izbora stranačkog lidera“, ali da on neće učestvovati u njemu. On je izrazio nadu da će novi vođa laburista biti izabran do septembra.

Brown je u istoj izjavi rekao da će njegova partija održati formalne razgovore sa Liberalno-demokratskom strankom, koja je već stupila u kontakte sa konzervativcima, radi formiranja koalicione vlade poslije izbora na kojima nije bilo apsolutnog pobjednika.

Brownova odluka da se povuče tumači se kao ustupak liberal-demokratama i pokušaj da se spriječi njihova saradnja sa konzervativcima.

Aktuelni britanski premijer rekao je da je "u interesu čitave zemlje da se formira progresivna koaliciona vlast“.

"Razlog zbog kojeg imamo parlament bez jasne većine je što nijedna stranka i nijedan pojedinačni lider nisu dobili punu podršku zemlje. Kao lider svoje stranke, moram da prihvatim činjenicu da je takav sud donesen o meni“, rekao je Brown.

On je na kraju obraćanja naglasio da neće podržati nijednog kandidata u trci za novog lidera laburista.