Svijet
5

Godišnjica terorističkog napada u Parizu: Građani su još uvijek u strahu

Piše: El. B.
(Foto: AFP)
Na današnji dan 2015. godine Pariz je bio meta terorista. U napadima na više lokacija ubijeno je 130 osoba, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Pet dana nakon koordiniranih terorističkih napada u francuskoj prijestolnici, u kojim je stradalo 130 osoba, policija je pronašla organizatora napada, Belgijanca Abdelhamida Abaaouda i njegove pomagače. Jedini preživjeli osumnjičeni Salah Abdesalam je uhapšen u martu u Briselu i izručen Parizu, gdje se i nalazi u pritvoru.

Iako je Francuska spremna za obilježavanje prve godišnjice, priznaje da borba za mnoge još uvijek nije gotova.

Prema podacima zdravstvenih radnika blizu 20 žrtava napada se još uvijek nalazi u bolnici, a 2.000 još uvijek ide na savjetovanje zbog psihičkih trauma koje su pretrpjeli.

90 osoba je ranjeno u koncertnoj dvorani Bataclan koju je ponovo otvorio legendarni britanski pjevač Sting emotivnim humanitarnim koncertom.

Sjećanja Parižana su svježa, a emocionalne rane tek trebaju zarasti.

U Bataclanu je prošle godine ranjena 28-godišnja Aurelie koja je preživjela zahvaljujući brojnim operacijama, a metak se još uvijek nalazi u njenom lijevom bedru.

"Neopisivo sam sretna što sam živa nakon svega što se dogodilo. Mogla sam umrijeti stotinu puta", rekla je Aurelie.

Jedan od žrtvi napada je i Bley Mokono koji je još uvijek u invalidskim kolicima i prima terapiju zbog teških povreda dobijenih kada se bombaš samoubica raznio ispred stadiona. Krajem mjeseca imat će još jednu operaciju kičme. Bley ide i psihologu.

"Iako ljudi kažu da smo ratnici, teško se nosim s ovim, ne mogu to izbaciti iz misli", izjavio je Mokono.

https://www.youtube.com/watch?v=3h0NYk8pweg

<iframe class="lazyload" data-src="https://www.klix.ba/xplayer?v=3h0NYk8pweg&sifra=161112066&Segment=Vijesti&Podkategorija=Svijet" frameborder="0" marginheight="0" marginwidth="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen>
I drugi građani Pariza kažu da se više ne osjećaju sigurno.

"Još zamišljam da bi neko mogao samo tako došetati i raznijeti se. Ne možemo učiniti ništa protiv terorizma", kaže jedan Parižanin.

Grad svjetlosti će se sjetiti žrtava terorističkog napada specijalnim koncertom, postavljanjem tabli i odlučnošću da strah ne uništi njihovu tradicionalnu solidarnost.

Podsjećamo, teroristički napad u novembru 2015. godine je bip koordinirani teroristički akt na šest mjesta u centru Pariza. Teroristi su otvorili vatru na restoran Le Petit Cambodge u centru Pariza, bar Le Carillon i restoran La Belle Equipe. Nekoliko eksplozija je odjeknulo kod nacionalne arene Stade de France, kao u koncertnoj dvorani Le Bataclan. Odgovornost za napad je preuzeo IDIL.