Svijet
0

Godišnji prihod industrije seksa devet milijardi dolara

FENA
Ured Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) u New Delhiju saopćio je u ponedjeljak da oko milion djevojčica i žena žrtava trgovine ljudima u Indiji stvara godišnji prihod od devet milijardi dolara koji odlazi u kase seks industrije te zemlje.

UNODC ocjenjuje da je trgovina djevojčicama i ženama u Indiji rezultat siromaštva, posebno u jugoistočnim indijskim državama Asam, Magalaja i Arunachal Pradesh, odakle najčešće dolaze žene koje rade u velikim gradskim bordelima.

"U posljednjih pet godina raste broj nestalih djevojčica. Prema najnovijim podacima najmanje 700 djevojčica iz jugoistočnih država vode se kao nestale, od kojih je 300 registrirano u prošloj godini", navodi se u izvještaju indijske policije.

Aktivisti nevladinih organizacija, međutim, procenjuju da na hiljade djevojčica godišnje postane dio porno industrije Indije, prenose agencije.

U želji da svojim djevojčicama starim od 12 do 16 godina omoguće bolju budućnost, siromašne seljačke porodice ih "predaju" uspješnim ženama koje treba da im pronađu pristojno zaposlenje, ali one najčešće završavaju u bordelima u New Delhiju, Calcuti, Mumbaiju i Pjunu, gde se prodaju po cijeni od 440 do 880 dolara.

Policija je počela da se obučava kako da pristupi žrtvama trafickinga i suočava se s tim oblikom kriminala.