Opozicija negoduje
39

Godine mu ništa ne mogu: 80-godišnji "Krokodil" ponovo predsjednik Zimbabvea

V. K.
Emmerson Mnangagwa (Foto: EPA-EFE)
Emmerson Mnangagwa (Foto: EPA-EFE)
Aktuelni predsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa (80), koji je poznat i pod nadimkom "Krokodil", osvojio je novi mandat na predsjedničkim izborima koji su održani u subotu.
Prema pisanju The Guardiana, izborna komisija Zimbabvea proglasila je Mnangagwu pobjednikom sa 52,6 posto glasova. On je na izborima pobijedio opozicionog kandidata Nelsona Chamisu iz Građanske koalicije za promjene koji je ostao na 44 posto podrške građana.

Upravo je ova opoziciona stranka izrazila i najveće negodovanje nakon izbora.

"Odbacujemo svaki rezultat koji je sastavljen bez detaljne analize i bez odgovarajuće provjere. Savjetovat ćemo građane o narednim koracima kako se situacija bude razvijala. Nećemo popustiti pred pobjedom naroda", rekao je glasnogovornik stranke.

Šef izbornog štaba aktuelnog predsjednika Ziyambi Ziyambi izjavio je kako je narod ove zemlje mudro glasao.

"Vjerovali smo da su naša djela naš manifest. Vjerujemo da je narod Zimbambvea mudro glasao", poručio je.

Komentar na predsjedničke izbore imala je i Evropska unija te su saopćili kako je izborni proces bio otežan.

"Dok je izborni dan ocijenjen kao relativno miran, izborni proces u cjelini je bio otežan značajnim pitanjima u vezi sa nezavisnošću i transparentnošću izborne komisije. Izborna komisija države propustila je prilike da poveća povjerenje javnosti u integritet glasanja i upravljanje rezultatima", rekao je izborni posmatrač EU Fabio Castaldo.

Inače, ono što je interesantno za novog predsjednika je i njegov nadimak. Naime, Mnangagwa je dobio nadimak "Krokodil" zbog svoje nemilosrdnosti.

Mnangagwa je postao predsjednik Zimbabvea 2017. godine kada je u državnom udaru preuzeo vlast Roberta Mugabea.

"Generali su preuzeli vlast te su postavili Mnangagwu na čelo države. Naredne godine održani su izbori te je pobijedio na izborima sa 50,8 posto glasova", navodi se u analizi.

Tokom svog mandata, aktuelni predsjednik često je okrivljavao Zapad za sankcije koje su uvedene njegovoj zemlji te je naglasio kako one imaju samo za cilj narušiti ekonomiju ove afričke države.