Svijet
0

Globalni forum u Bakuu o globalnoj sigurnosti, radikalizaciji i migracijama

Anadolija
Četvrti globalni forum, pod nazivom "U pravcu stvaranja multipolarnog svijeta“, bit će održan u Bakuu, u Azerbejdžanu.

U ime BiH na poziv Međunarodnog centra "Nizami Ganjavi" (Nizami Ganjavi International Center) na forumu će učestvovati Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH. On će, zajedno s brojnim evropskim i svjetskim liderima, razgovarati o globalnim izazovima današnjice. Predstavit će svoje viđenje najvažnijih izazova u današnjem svijetu, kao i ključne aspekte za promjene na kojima će raditi u budućnosti.

Brojni govornici na Forumu će govoriti o globalnoj sigurnosti (Sirija, Iran, Afganistan, Ukrajina), radikalizaciji, migracijama, međuvjerskom dijalogu, globalnoj nejednakosti, mladima i ravnopravnosti spolova, te energetskoj sigurnosti.

U prve tri godine postojanja, NGIC je okupio više od 100 trenutnih i bivših šefova država i vlada, te stotine lidera iz javnog i privatnog sektora, kao i civilnog društva.

Globalni forum u Bakuu je već postao glavni događaj u regiji, koji pruža mogućnost za renomirane lidere i mislioce da razmatraju načine i sredstva za prevazilaženje nekih od najvažnijih izazova današnjice.