Nuklearni program Teherana
0

Glavni inspektor IAEA-e: Još uvijek ima puno posla u Iranu

FENA
Herman Nakerts
Herman Nakerts
Glavni inspektor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Herman Nakerts izjavio je u srijedu, povodom povratka iz Irana da u toj zemlji ima još puno posla da se obavi u vezi razjašenja cilja nuklearnog programa Teherana.
  • Opredjeljeni smo rješenju svih otvorenih pitanja i iranske vlasti su rekle da su takođe okrenute tome. Međutim postoji još uvijek mnogo posla, i planiramo uskoro još jedan odlazak, rekao je on novinarima po povratku u Beč nakon trodnevnog boravka u Iranu.

Nakerts, koji je ujedno i zamjenik generalnog direktora IAEA-e zajedno sa svojim timom analizira sve informacije u vezi s nuklearnim programom Irana, za koje zapadne zemlje tvrde da ima za cilj izradu nuklearnog naoružanja, dok Teheran tvrdi da je isključivo u miroljubive svrhe.

Belgijski ekspert je u nedjelju, na čelu delegacije IAEA-e, otputovao u Iran u nadi da će riješiti otvorena pitanja.

Diplomate u bečkom sjedištu IAEA-e se nadaju da će ta misija stvoriti osnovu za nove razgovore s rukovodstvom u Teheranu.

Inače za razliku od njegovog prethodnika, Ollija Heinonena, Nakerts je čovjek koji se malo eksponira u javnosti, i koji je okarakterisan „detaljnim tehničarem“, koji je „apolitičan koliko je to moguće“, pošto se orijentiše isključivo prema činjenicama.

Nakerts, apsolvent Univerziteta Leuven došao je u IAEA-u iz odjeljenja Euroatom Evropske komisije 2006. godine, prvo kao direktor tima Hainonena, a od septembra 2010. preuzeo je rukovođenje odjeljenja za nuklearnu sigurnost.