Obala Slonovače
0

Gbagbova predaja moguća u roku od nekoliko sati

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Obale Slonovače Laurent Gbagbo, koji je izgubio na novembarskim izborima, ali odbija da podnese ostavku, i dalje pregovara o odlasku s vlasti s Ujedinjenim nacijama i postoji mogućnost da se preda u roku od nekoliko sati, izjavio je danas zapovjednik francuskih oružanih snaga Edouard Guillaud.

"Pregovori su nastavljeni tokom noći, ali, nažalost, zasada ne uočavam nikakav napredak. Ipak vjerujem da će se on predati u roku od nekoliko sati, vjerovatno tokom dana", kazao je Guillaud francuskom radiju "Evropa 1".

Dodao je da bi bombardiranje Gbagbovih snaga moglo biti nastavljeno ako to bude tražio UN i ako on i dalje bude odbijao da se povuče, prenio je Reuters.

Gbagbo se zabarikadirao u bunkeru svoje rezidencije u Abidjanu, koju su zauzele snage koje podržavaju demokratski izabranog predsjednika Alasana Uataru.

Uatarine snage, koje su protekle sedmice pokrenule ofanzivu i preuzele kontrolu nad većinom zemlje, uspjele su jučer uz pomoć međunarodnih snaga ući i u centar Abidjana i probiti se do Gbagbove rezidencije.

Snage UN-a i Francuske bombardirale su u ponedjeljak predsjedničku rezidenciju i tri strateška vojna garnizona pošto politička blokada i sukobi između pristalica Gbagboa i Uatare u Obali Slonovače traju već četiri mjeseca.

U tim sukobima poginulo je više stotina ljudi, uglavnom Uatarinih pristalica, a milion ljudi je izbjeglo iz svojih domova, navode agencije.

Obala Slonovače je bivša francuska kolonija koja je nezavisnost stekla 1960. godine.