Svijet
0

Gaza: Zabrinutost UN-a

FENA
Ujedinjeni narodi upozoravaju da palestinsko stanovništvo u pojasu Gaze s teškom mukom preživljava budući da je dvosedmična izraelska ofanziva izazvala nestašicu vode i struje kao i raspad kanalizacijske mreže, izvještava u ponedjeljak The Guardian.

Situacija je opasna i očajna a ocjena da nema humanitarne krize samo je priča, ističu zvaničnici svjetske organizacije na terenu, čije riječi navodi Guardian.

Daily Telegraph prenosi izjavu izraelskog premijera Ehuda Olmerta da bi vojna operacija u Gazi, čiji cilj je, kako tvrdi, oslobađanje otetog vojnika i onemogućavanje palestinskih raketnih napada, mogla trajati neodređeno dugo.

Istovremeno je generalni sekretar UN-a Kofi Annan pozvao Izrael da omogući dostavu najneophodnije pomoći na palestinsku teritoriju.

No, kako javlja dopisnik lista u Jerusalemu, usprkos ogromnim problemima u svakodnevnom životu anketa među gotovo 1.200 Palestinaca u Gazi pokazala je da 80 posto podržava akciju ekstremista izvršenu pre dvije sedmice tokom koje je otet izraelski vojnik.