Svijet
0

Gallach: Što prije doći do konsenzusa o Kosovu

FENA
Diplomatske kontakte EU, SAD-a i Rusije o Kosovu ne treba vremenski ograničavati, ali treba nastojati da se do konsenzusa dođe što prije, izjavila je glasnogovornica visokog predstavnika Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Christina Gallach.

Gallach je u utorak Radio-televiziji Srbije prenijela stav EU da je rješenje za budući status Kosova najbolje tražiti u okviru Vijeća sigurnosti UN-a, i to donošenjem nove rezolucije koja bi bila "približna prijedlozima Marttija Ahtisaarija".

Prema njenim riječima, Rusija ima mnogo primjedbi na takvo rješenje, ali odgađanje donošenja rješenja za Kosovo neće olakšati da se problem riješi i situacija na Balkanu stabilizira.

"Definitivno nemamo beskonačno mnogo vremena. To je pitanje koje traje mjesecima i ne mislimo da će vrijeme pomoći da se ono riješi. Zato treba da učinimo maksimum da bi se konsenzus postigao što je prije moguće. Da li treba da postavljamo vremenska ograničenja? Vjerovatno ne ako ona ne vode stvaranju prave atmosfere za postizanje rješenja, ali moramo da kažemo svim našim partnerima da je vrijeme značajno", rekla je Gallach.

Glasnogovornica visokog predstavnika EU za vanjsk politiku i sigurnost rekla je ranije u intervjuu za "Novosti" da će "EU preuzeti odgovornost i donijeti odluku o Kosovu ukoliko Rusija bude nastavila uporno da govori samo 'ne'", ali da će u tom slučaju tražiti podršku Vijeća sigurnosti UN-a.