Svijet
0

Gaddafi: Obama ima kompleks inferiornosti što je crnac

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski lider oštro je kritikovao američkog predsjedničkog kandidata Baracka Obamu zbog tvrdnje da bi Jerusalem trebao ostati nepodijeljena prijestonica Izraela.

Pukovnik Muammar Gaddafi izjavio je da se on ili ignorantski odnosi prema Bliskom istoku ili laže kako bi ojačao svoju kampanju.

Obama se obratio proizraelskiom lobistima u SAD-u prošle sedmice.

Spominjući ga kao "našeg kenijskog brata", pukovnik Gaddafi je izjavio kako je također moguće da Obama pati od kompleksa inferiornosti zbog svog afričkog porijekla.

Rasno pitanje moglo bi učiniti Obamino ponašanje "bjeljim nego kod bijelaca", kazao je Gaddafi, umjesto da se solidarizira s afričkim i arapskim zemljama.

On je dao te komentare tokom govora na obilježavanju 38. godišnjice evakuiranja američke zračne baze Wheelus iz Tripolija.

Izrael tvrdi da je Jerusalem njegova "vječna nepodijeljena" prijestonica, ali Palestinci žele istočnu polovinu - okupiranu od Izraela 1967. - za prijestonicu buduće palestinske države.

Amerikanci su napustili Libiju kratko nakon što je pukovnik Gaddafi preuzeo vlast u puču bez krvoprolića 1969. godine.

Dopisnica BBC-a iz Tripolija Rana Jawad tvrdi da je govor bio žestoka kritika ranije američke politike prema Libiji, ali je naglasila da su trenutni odnosi korektni.

Ipak, čuvena prkosna i politički nekorektna retorika pukovnika Gaddafija pojavila se na kraju govora kada je govorio o Obami.

"Izjave našeg kenijskog brata američke nacionalnosti o Jerusalemu pokazuju da on ili ignorira međunarodnu politiku i nije proučavao bliskoistočni sukob ili da je njegova kampanja laž", kazao je.

"Strahujemo da će Obama osjećati, zbog toga što je crn, kompleks inferiornosti, da će to učiniti njegovo ponašanje gorim nego ono kod bijelaca", nastavio je.

"To će biti tragedija. Poručujemo mu da bude ponosan na sebe kao crnca i da osjeća da je cijela Afrika iza njega", izjavio je Gaddafi.

Obamina epska borba protiv suparnice iz Demokratske stranke Hillary Clinton završena je njegovom pobjedom ovog mjeseca.

Predsjednički izbori održat će se u novembru.

Dopisnici tvrde da je Obama uglavnom izbjegao igranje na kartu ranijih rasnih sukoba u SAD-u i da je dobio podršku i među bijelim i među crnim Amerikancima.

Gaddafi je sugerirao da bi njegove izjave mogle biti potaknute strahom od ubistva izraelskih agenata, "da doživi istu sudbinu kao i predsjednik Kennedy kada je obećao istražiti izraelski nuklearni program".

Teorije zavjere okružuju Kennedyjevo ubistvo iz 1963., za koje američke vlasti tvrde da je izveo usamljeni napadač, Lee Harvey Oswald.