Pobunjenici tvrde
0

Gadafijeve snage počinile "masovno ubistvo"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski pobunjenici saopćili su u petak da su snage Moamera Gadafija počinile "masovno ubistvo" i ubile više od 150 zatvorenika prije nego što su pobjegle iz Tripolija koji su zauzeli pobunjenici.

Pobunjenici su dodali da trenutno kontrolišu 95 posto prijestonice i da postoji "samo još nekoliko malih dijelova grada koji pružaju otpor". "Bilo je slučajeva osvete posljednjih nekoliko sati prije pada režima", rekao je šef operacija pobunjenika za zauzimanje Tripolija Abdel Nagib Mlegta, prenosi AFP.

"U Bab al-Aziziji (Gadafijevoj bazi u Tripoliju) dogodilo se masovno ubistvo. Ubijeno je više od 150 zatvorenika. Čuvari su to uradili prije nogo što su pobjegli. Bacali su na njih ručne bombe", rekao je Mlegta.

On je izrazio uvjerenje da će pobunjenici, koji su ušli u Tripoli prošle sedmice, a u Gadafijev kompleks Bab al-Azizija prije tri dana, grad potpuno držati pod kontrolom i da će zarobiti Gadafija u naredna 72 sata.

Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala je tokom dana obje strane u Libiji na poštovanje prava zatvorenika. AI je ukazao da su prorežmske vlasti navodno silovale maloljetne zatvorenike, ali i da libijski pobunjenici zlostavljaju djecu i drže imigrantske radnike u pritvoru.

U Libiji su idanas nastavljena NATO-va bombardovanja, granatiranja, sukobi, ubistva po ulicama Tripolija i potraga za Gadafijem.