Tijesno vodstvo
0

Gabriel: Dobro je da je kampanja u Turskoj gotova

SRNA
Sigmar Gabriel (Foto: EPA)
Sigmar Gabriel (Foto: EPA)
Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je danas da je dobro da je referendum u Turskoj okončan i od ljudi je zatražio da ostanu mirni nakon što preliminarni rezultati ukazuju na to da opcija "da" ima tijesno vodstvo.

"Sve ukazuje na to da će rezultat biti tijesan, kao što je i očekivano. Kakav god rezultat na kraju bude, treba ostati miran i nastaviti dalje mirne glave. Dobro je da je završena kampanja koja vođena tako žestoko, pa i ovdje u Njemačkoj", naglasio je Gabriel.

Prema preliminarnim rezultatima, nakon 99 posto prebrojanih glasova na referendumu o izmjenama Ustava u Turskoj, opcija "da" vodi sa 51,4 odsto u odnosu na "ne" koja ima 48,6 posto.

Raniji rezultati pokazivali su da opcija "da" vodi deset posto, ali je razlika postepeno smanjena kako su pristilazi glasovi iz ostalih mjesta.

Opcija "ne" preuzela je vođstvo u tri najveća turska grada Istanbulu, Ankari i Izmiru i na jugoistoku Turske, gdje Kurdi čine većinu.

Ukoliko pobjedi opcija "da" 18 ustavnih amandmana izmijenit će turski sistem vladavine sa parlamentarnog na predsjednički i bit će ukinuta funkcija premijera, a predsjednik će dobiti veća ovlaštenja.

Predsjednik prema postojećem Ustavu ima uglavnom ceremonijalnu ulogu i ovlaštenja su uglavnom u rukama premijera i parlamenta.

Prema novom Ustavu, privremena ovlaštenja koja je predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio uvođenjem vanredne situacije zbog neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine, ostat će trajna.