Sud u Parizu
28

Francuske aviokompanije Air France i Airbus oslobođene optužbi za nesreću u kojoj je poginulo 228 ljudi

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuske aviokompanije Air France i Airbus oslobođene su optužbi za nenamjerno ubistvo u nesreći leta 447 2009. godine, u kojoj je poginulo 228 osoba.

Sud u Parizu je u obrazloženju presude naveo da čak ako je i bilo počinjenih grešaka, nikakva uzročna veza sa nesrećom se ne može dokazati.

Presuda je uslijedila nakon dvomjesečnog suđenja prošle godine, na čijem kraju je ured javnog tužitelja sugerisao da je nemoguće dokazati da je bilo koja kompanija kriva i predložio da se oslobode. U avionu A330 bili su državljani 33 zemlje, među kojima 72 Francuza i 58 Brazilaca.

Izvještaj francuskog tijela za zračnu istragu prethodno je otkrio da je kvar Airbusovih senzora brzine, koji su se zaledili tokom oluje iznad Atlantika, pokrenuo katastrofalan lanac događaja. U izvještaju se navodi da piloti Air Francea nisu bili obučeni da se nose s ovom situacijom.

Air Franceov avion s 216 putnika i 12 članova posade na letu od Rio de Janeira za Pariz, nestao je s radara 1. juna 2009. godine nad Atlantskim okeanom.

Airbus A330-200 na letu AF447 koji je iz Rija poletio u sedam sati uveče po lokalnom vremenu i u Pariz trebao da sleti u 11.10 sati po lokalnom vremenu, srušio se u Atlantik na oko 300 kilometara od obala Brazila.

Pretpostavlja se da je avion, zahvaćen olujnim nevremenom, ušao u zonu sa snažnim turbulencijama koje su izazvale poremećaj u funkcionisanju letjelice.