Napetosti rastu
0

Francuska zatražila od svojih građana da napuste Obalu Slonovače

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska je u srijedu zatražila od svojih građana da napuste Obalu Slonovače nakon što je šef UN-a upozorio da se bivša francuska kolonija u zapadnoj Africi suočava sa "stvarnim rizikom" povratka građanskom ratu nakon spornih predsjedničkih izbora.

Ujedinjene nacije (UN) i drugi svjetski čelnici priznaju Alassanea Outtarau kao pobjednika drugog kruga izbora držanog 28. novembra. Laurent Gbagbo, aktuelni predsjednik koji odbija priznati poraz i napustiti položaj predsjednika, izjavio je u utorak navečer da je "međunarodna zajednica objavila rat Obali Slonovače", prenosi AP.

Gbagbo je rekao u govoru koji je prenosila trelevizija kako ne želi da se "prolije nijedna kap krvi", ali tvrdi da je on predsjednik države. On je tokom vikenda naredio svim mirovnjacima UN-a da odmah napuste zemlju zbog povišenih napetosti.

UN smatraju Outtarau predsjednikom što je povećalo strahovanja da bi osoblje UN-a i ostali stranci mogli biti metom nasilja dok tenzije rastu. Američki State Department već je naredio većini svog osoblja da ode zbog pogoršane sigurnosne situacije i rastućeg antizapadnog rasploženja.

Portparol francuske vlade Francois Baroin izjavio je novinarima u srijedu da Francuska preporučuje svojim građanima koji mogu napustiti Obalu Slonovače da to privremeno učine pozivajući se na "izvore brige" u toj zemlji.

Vjeruje se da je trenutno oko 13.000 Francuza u Obali Slonovače, koja je zadržala bliske veze s Francuskom i nekada je bila krunski dragulj njenog bivšeg zapadnoafričkog kolonijalnog carstva.