Svijet
0

Francuska uvodi porez na CO2

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potvrdio je da će njegova vlada uvesti porez na potrošnju štetnih plinova u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Sarkozy je rekao da će porez biti uveden iduće godine i da će se primjenjivati na potrošnju nafte, plina i ugljena, ali ne i struje, koja se u Francuskoj dobija uglavnom iz nuklearnih elektrana.

Dodao je da će na početku visina poreza biti 17 eura po toni ugljičnog dioksida koji je ispušten u zemljinu atmosferu.

Plan o uvođenju novog poreza naišao je na oštro protivljenje u Francuskoj, mada je Sarkozy obećao da će siromašni ljudi dobiti obeštećenje.

Francuski dnevnik Le Monde piše da će se porez primjenjivati na čak 70 posto ispuštenog ugljičnog dioksida u zemlji i da će vladi godišnje donijeti oko 4,3 milijarde eura, prenio je BBC.

Francuski predsjednik je rekao da će sredstva prikupljena ovim porezom biti vraćena poreznim davateljima smanjivanjem drugih taksi i tzv. "zelenim čekovima".

Sarkozy tvrdi da je cilj novog poreza promjena navika Francuza kako bi se smanjila potrošnja energije.

Njegovi protivnici, pak, tvrde da je riječ o pokušaju da se povećaju državni prihodi dok, prema anketama, dvije trećine građana također kaže da se protivi novom porezu jer strahuju da će im biti teško platiti veće račune.

Premijer Francois Fillon je ranije rekao da će porez iznosti 14 eura po toni ispuštenoga ugljičnog dioksida.