Svijet
0

Francuska preuzela predsjedavanje EU-om od Slovenije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska je u utorak preuzela predsjedavanje Evropskom unijom od Slovenije, što je svečano obilježeno osvjetljavanjem najpoznatijega pariškog simbola, Eiffelove kule, u boje Evropske unije, u prisustvu ministara vanjskih poslova dviju zemalja - Bernarda Kouchnera i Dimitrija Rupela.

Eiffelova kula je obasjana plavom svjetlošću sa dvanaest žutih zvjezdica s evropske zastave u 23 sata, sat vremena prije početka francuskog predsjedavanja EU-om.

Slovenski ministar Rupel je simbolično predao dužnost Kouchneru, koga je nazvao "velikim prijateljem Slovenije" i uručio mu evropsku zastavu, prenijele su agencije.

Kouchner je izjavio da je slovensko predsjedavanje Unijom bilo "djelotvorno i veoma blisko ljudima" i kako se nada da će uspjeti "postići iste rezultate u razdoblju koje je teško ali koje svjedoči o nastavku evropske avanture".

Pariz preuzima predsjedavanje u trenutku kada je EU suočena s institucionalnom blokadom nakon odbijanja Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj 12. juna.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da nema daljnjeg širenja Evropske unije bez ratifikacije Lisabonskog ugovora, iako Pariz podržava širenje na balkanske zemlje.

“Francuska želi da balkanske zemlje uđu u EU, ali je bespredmetno nastaviti proširenje ako Unija nije u stanju tome prilagoditi svoje institucije. Zalažem se da zemlje Balkana uđu u EU, ali prije toga je potrebno reformirati institucije EU-a", rekao je Sarkozy, dodajući da je potrebno "iz korijena promijeniti način na koji gradimo Evropu".

"Ovako ne ide. Evropa zabrinjava i, što je po mom mišljenju još gore, malo-pomalo naši sunarodnjaci se pitaju da li ih nacionalni okvir napokon više štiti od evropskoga", rekao je šef francuske države.

Sarkozy je objasnio kako "očekujemo od Evrope da štiti Evropljane protiv rizika koje nosi mondijalizacija, a upravo tu ne funkcionira".

Prema istraživanju javnog mnijenja koje je u nedelju objavio regionalni list "Ouest-France", jedan od tri Francuza nema povjerenja u izgradnju zajedničkoga evropskog doma.