Moćni Caesar
50

Francuska će u Ukrajinu uskoro isporučiti čak 78 svojih najmodernijih samohodnih haubica

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuska će uskoro moći da isporuči 78 Caesar haubica Ukrajini i povećat će snabdijevanje granatama kako bi zadovoljila hitne potrebe Kijeva za municijom za borbu protiv sveobuhvatne invazije Rusije, rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane Francuske Sebastien Lecornu rekao je na konferenciji za novinare da je postignut dogovor između Francuske, Ukrajine i Danske o finansiranju samohodnih haubica Caesar kalibra 155 mm, što će omogućiti Francuskoj da ih "brzo isporuči".

Francuska je također postavila cilj da isporuči 80.000 granata za topove od 155 mm u Ukrajinu ove godine, u odnosu na 30.000 isporučenih od početka rata 24. februara 2022. godine, rekao je on.

Osim toga, rekao je Lecornu, Francuska učestvuje u nastojanju da se identifikuju raspoložive zalihe baruta i municije koje bi se mogle kupiti od zemalja izvan Evropske unije, što je plan koji je Češka Republika pokrenula radi dalje podrške Kijevu.

Prema planu, Česi nastoje nabaviti 800.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu. Češki lideri ranije su rekli da bi prve granate trebale biti isporučene Ukrajini najkasnije do juna. Najmanje 18 zemalja pridružilo se inicijativi, prema zvaničnicima u Pragu.

Ranije ovog mjeseca, Njemačka, Francuska i Poljska su obećale da će nabaviti više oružja za Kijev i pojačati proizvodnju vojne opreme, obećavajući da se Ukrajina može osloniti na tri evropske sile dok pokušava da prevaziđe nedostatak vojnih resursa.

Lecornu je tvrdio da bi evropske zemlje trebale smanjiti svoje oslanjanje na SAD kako bi osigurale sigurnost kontinenta. On je rekao da očekuje da će to pitanje biti tema kampanje prije izbora za Evropski parlament u junu.

"Znamo da bi dio evropske sigurnosne agende od sada trebao pasti na Evropljane. To je apsolutno neophodno. Za mene nije u redu da američki poreski obveznici moraju platiti toliko za sigurnost Evropljana", rekao je francuski ministar odbrane.

Lecornuovi komentari dolaze jer su mnogi u Evropi izrazili zabrinutost da bi potencijalni povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću oslabio NATO savez, nakon njegovih primjedbi u kojima je prijetio da neće stati u odbranu saveznika u slučaju napada Rusije.

Čak i ako američki predsjednik Joe Biden ostane na vlasti, čelnici EU zabrinuti su da će dugo, sporo okretanje SAD-a ka Aziji kako bi se fokusirati na sve odlučniju Kinu ubrzati i sve više napustiti Evropu da se brine o vlastitoj sigurnosti. Napori SAD-a da dobiju nova sredstva za naoružavanje Ukrajine zastali su u Kongresu.