Italija
0

Fini žestoko napao Berlusconija

FENA
Gianfranco Fini (Foto: Reuters)
Gianfranco Fini (Foto: Reuters)
Gianfranco Fini, bivši saveznik, a sada protivnik Silvija Berlusconija, žestoko je napao talijanskog premijera u nedjelju, ali je poručio da će izbjegavati poteze koji mogu dovesti do prijevremenih izbora.

Fini, predsjedavajući donjeg doma parlamenta, izbačen je prošlog jula iz stranke Narod slobode (PDL) koju je osnovao zajedno sa Berlusconijem. To je vladu ostavilo bez uvjerljive većine nakon nekoliko mjeseci velikih razilaženja dvaju bivših saveznika.

Osuđujući svoje isključenje iz stranke kao čin "staljinizma" premijerovih saveznika, on je pozvao na ustavne reforme i zatražio da se vlada usredotoči na ekonomska pitanja i socijalnu pravdu, istovremeno odbacujući optužbe o nelojalnosti.

Fini, koji je bio predmet bespoštednih napada u medijima bliskim Berlusconijevoj obitelji, rekao je da njegovo isključenje iz PDL-a znači da stranka "više ne postoji". On je, međutim, u govoru na skupu svojih pristalica u Mirabellu, na sjeveru Italije, dodao da bi prijevremeno raspuštanje parlamenta bilo "gubitak za sve", prenio je Reuters.

"Nastavit ćemo raditi kako bismo osigurali da parlament dođe do kraja mandata, ali pod određenim uvjetima", rekao je Fini i dodao da Berlusconi ima pravo "vladati na temelju volje birača" i da ne bi trebalo da ga blokiraju razni korupcionaški slučajevi.

Fini je, međutim, osudio i predložene izmjene zakona, za koje kritičari kažu da su zamišljene kako bi se spriječio odlazak Berlusconija u zatvor.