U pohodu na treći mandat
24

Financial Times: Kojim trikovima se koristi Xi Jinping da bi ostao predsjednik Kine

B. R.
Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping (Foto: EPA-EFE)
List Financial Times (FT) piše da se kineski predsjednik Xi Jinping koristi trikovima prethodnih državnih čelnika Mao Zedonga i Denga Xiaopinga kako bi ponovo bio izabran za predsjednika.

Jinping je pozvao stotine zvaničnika Komunističke partije na sastanak ili plenum u Pekingu za koji se očekuje da će na njemu utrti put kandidaturi za treći predsjednički mandat.

Na godišnjem plenumu partijskog Centralnog komiteta bit će razmatrana i odobrena rezolucija koju je FT opisao kao rijetkom, a koja se odnosi na historiju ove države. To će se desiti četiri mjeseca nakon što je Jinping predvodio obilježavanje 100. godišnjice osnivanja Komunističke partije.

I Zedong i Xiaoping, sa kojima se aktuelni predsjednik poredi, su zahvaljujući sličnim rezolucijama osigurali dugogodišnju vladavinu. Zedong je vladao više od 30 godina, dok je Xiaoping vladao 15 godina. Xiaoping je iskoristio rezoluciju da bi kritikovao Zedongovu vladavinu i kako bi opravdao novu ekonomsku politiku čija je suština bila liberalizacija.

Šta je suština rezolucije

Analitičari očekuju da će Jinpingovom rezolucijom biti zanemareni kontroverzni trenuci u historiji partije i kojom će se predstaviti kao prirodni nasljednik Zedonga i Xiaopinga, a koji do sredine ovog stoljeća Kinu može učiniti globalnom silom broj jedan u svakom aspektu.

Prema pisanju FT-a, odobravanjem dnevnog reda plenuma, 25-člani partijski politbiro je aludirao na ono što kineski zvaničnici nazivaju historijskim kontinuitetom koji povezuje Zedonga, Xiaopinga i Jinpinga. Pri tom se zanemaruju bivši predsjednici poput Jianga Zamina i Hua Jintaoa. Prema njihovim riječima, Zedong je ujedinio Kinu, Xiaoping ju je učinio bogatom, a Jinping ju je učinio jakom.

Državni mediji su uoči ovosedmičnog plenuma hvalili aktuelnog predsjednika. Ne predstavljaju ga samo kao predsjednikom stranke i generalnim sekretarom Komunističke partije, već i kao "narodnim vođom".

Državna agencije Xinhua je u sadržajnom tekstu, koji je objavila protekli vikend, Jinpinga opisala kao "čovjeka odlučnosti, dubokih misli i osjećaja. Čovjeka koji je posvećen naslijeđu, ali se usuđuje na inovacije. Čovjeka koji ima viziju za budućnost i koji neumorno radi".

"Zedong je mjerilo za Jinpinga"

Trenutni državni lider je izjavio da se divi Zedongu i odbacio je mnoge reforme koje je zagovarao Xiaoping. Među tim reformama je i postojanje jasne distinkcije između partijskih i državnih funkcija, kao i prijenos vlasti svakih deset godina. Jasno je da želi vladati Kinom sljedećih pet do deset godina, a vjerovatno i mnogo duže od toga, odnosno dok je živ.

"Zedong je mjerilo za Jinpinga. Rezolucijom će vjerovatno biti obuhvaćeno svih 100 godina partije i predstavljat će iznimno pozitivnu ocjenu njenog rada - partija je uvijek radila ispravne stvari, a ako ne uvijek, onda je sigurno bila ključna za kineska dostignuća", mišljenja je direktor londonskog Instituta Soas China Steve Tsang.

I on je među onima koji smatraju da Jinping na ovaj način želi osigurati treći predsjednički mandat.

Činjenica da mu je skoro bilo potrebno deset godina da osigura ovu rezoluciju je pokazatelj koliko je snažna njegova težnja za dugom vladavinom. To se dešava uprkos tome što nema snažnu opoziciju u partiji.

"Priprema za još više kulta ličnosti"

Bivši predavač na pekinškom Univerzitetu Tsinghua i kritičar Komunističke partije Wu Qiang je ocijenio da je ova rezolucija "priprema Kine za još više Jinpingovog kulta ličnosti". Naglasio je da će se time zanemariti ono što je bilo negativno u partijskoj historiji i nanijeti šteta Kini.

Jinping je koristio i institucionalne i neinstitucionalne metode kako bi centralizovao svoju moć. Potencijalna prijetnja njegovoj vladavini je i politika čiji je cilj da država uopće nema zaraženih koronavirusom. Ova politika, koja podrazumijeva iznimno restriktivne epidemiološke mjere, naštetila je drugoj ekonomiji svijeta. Očekuje se da će se ona provoditi sve dok Jinping ne položi zakletvu za treći mandat, piše Financial Times.