Očekuje vladu centra
0

FDP odobrio početak koalicionih pregovora: Moramo preuzeti odgovornost za Njemačku

V. K.
Christian Lindner (Foto: EPA-EFE)
Christian Lindner (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik FDP-a Christian Lindner saopćio je danas kako je izvršni odbor ove stranke jednoglasno usvojio odluku o početku pregovora s SPD-om i Zelenim o formiranju "semafor" koalicije u Njemačkoj.
Nakon sastanka, Lindner je rekao kako tri strane u pregovorima imaju brojne sličnosti, ali i razlike koje će morati riješiti u narednom periodu.

"Njemačkoj je potrebna stabilna vlada i lider. Zemlji je potrebna sveobuhvatna modernizacija društva, ekonomije i države. Sada smo na putu da preuzmemu odgovornost za Njemačku", rekao je Lindner.

Predsjednik njemačkih liberala rekao je kako "semafor" koalicija ne predstavlja idealnu opciju i "sazvježđe želja", ali da se jasno vide prilike koje se mogu iskoristiti.

"Bez sumnje, koalicija SPD-a, Zelenih i FDP-a na početku bi predstavljala savez pogodnosti. Može li se iz toga izvući više, ovisit će o svim strankama. U svakom slučaju, Njemačka mora postati slobodnija, održivija, digitalnija, modernija i konkurentnija. Ako to uspijemo, koalicija će biti uspješna za državu", ističe Lindner.

Također, pojasnio je kako ne očekuje pomak vlade ulijevo, već da će "semafor" koalicija biti vlada političkog centra.

Nakon što su čelnici FDP-a, SPD-a i Zelenih, kongresu i članovima izvršnih odbora stranaka predstavili rezultate tzv. "dubinskih istraživanja", te nakon što su članovi pristali na početak pregovora, Njemačku očekuje nekoliko sedmica u kojima se može očekivati konačno formiranje koalicije koja bi trebala predvoditi ovu zemlju u narednim godinama.