Traže podršku
298

Upućena inicijativa za smjenu Nešića, Klub SDA poziva i na pokretanje krivičnog postupka

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u proceduru inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.
Navode da je upućena jer je Nešić, gostujući 21. maja 2024. godine na jednoj srbijanskoj televiziji vrijeđao žrtve te negirao genocid u Srebrenici.

"Posljednji istup Nenada Nešića nije prvi kojim pokazuje da nije dostojan funkcije koju obnaša, ali je naročito uvredljiv za žrtve genocida te je nužna njegova smjena sa pozicije ministra sigurnosti BiH. Nešić je ovim istupom počinio krivično djelo propisano članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH, te Klub SDA poziva Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega", naveli su iz ove stranke.

Klub SDA traži od rukovodstva Predstavničkog doma da inicijativu za smjenu uvrsti na dnevni red prve naredne sjednice, a od zastupnika ostalih parlamentarnih stranaka, naročito onih koji su glasali za Nešićevo imenovanje na poziciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine da podrže ovu inicijativu.

Podsjetimo da je Nešić kao gost na televiziji, pored negiranja opsade Sarajeva i pseudo historije o nastanku Bošnjaka, otišao korak dalje i sramotno uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici, ali i njihove porodice.

"Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici živi u Njemačkoj", neukusno se našalio Nešić.

Na konstataciju voditelja Marića da su zbog slične izjave njega tužila majke Srebrenice, Nešić odgovara "vjerojatno će sada da tuže i mene"