Svijet
0

FBI poslao agente u Mumbai, Bush žali za žrtvama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki dužnosnici za borbu protiv terorizma objavili su u petak da je Savezni istražni ured (FBI) poslao agente u Mumbai, u Indiju, da istraže terorističke napade koji sada uključuju i američke žrtve, izvijestili su američki mediji.

Rabin iz New Yorka i njegova supruga su među ubijenima, objavila je u petak ultraortodoksna njujorška židovska skupina Chabad-Lubavitch.

"Rabbi Gavriel i Rivka Holtzberg, direktori Chabad-Lubavitcha u Mumbaiju, ubijeni su u terorističkom napadu", rekao je rabin Yehuda Krinsky na konferenciji za tisak u New Yorku. Njihov dvogodišnji sin spašen je zahvaljući snalažljivosti dadilje, rekao je Krinsky.

Udruga za transcedentalnu meditaciju "Synchronicity" iz Virdžinije objavila je da su u napadu ubijeni Alan Scherr (58) i njegova 13-godišnja kći Naomi, koji su bili u posjeti Indiji u skupini od 25 pripadnika udruge, među kojima 16 Amerikanaca.

Glasnogovornik State Departmenta Gordon Duguid u petak je potvrdio da su dva državljanina SAD-a ubijena u napadima, no nije objavio njihov identitet, upozorivši da je još Amerikanaca u opasnosti dok se nastavljaju indijski napori za oslobađanja talaca.

"Još uvijek ima Amerikanaca koji su u opasnosti na terenu, i mi želimo biti jako, jako oprezni s bilo kakvim činjenicama", rekao je Duguid novinarima.

Predsjednik George W. Bush objavio je saopćenje u kojem je izrazio "ožalošćenost zbog ubojstva najmanje dvoje Amerikanaca i velikog broja drugih žrtava užasnog napada u Mumbaiju".

Američka administracija, po njegovim riječima, surađuje s indijskom vladom i međunarodnom zajednicom, dok indijske vlasti nastoje zaštiti ugrožene napadom.

"Nastavit ćemo suradnju protiv tih ekstremista koji ne nude ništa osim nasilja i beznađa", istaknuo je Bush u saopćenju Bijele kuće.

Prema "radnim pretpostavkama" američkih vlasti, glavnoosumnjičeni za napad su pakistanske militantne skupine iz Kašmira, Lashkar-e-Taiba i Jaish-e-Mohammed, povezane s Al-Qaidom, o čemu govore i indijske vlasti koje su počele istragu.

"Ono što se ne čuje u ovoj tački je bilo kakva sugestija o dosluhu s pakistanskom vladom", rekao je američki protuteroristički dužnosnik za list The Wall Street Journal.

Novi čelnik pakistanske obavještajne službe general Ahmed Shuja Pasha, također stiže u Indiju kako bi pomogao u istrazi.

Američki dužnosnik je kazao kako su indijske izjave da napad ima pakistanske veze date s razlogom.

"Postoji više od onoga, čekajte, mi ne volimo Pakistance. Postoji razlog, no još je jako rano", kazao je dužnosnik, odbijajući iznijeti druge pojedinosti o istrazi koja je pokrenuta dok napad još traje.

Budući da su indijske snage sigurnosti uhapsile neke od napadača, istražitelji su već mogli utvrditi kuda vode tragovi koordiniranih napada u Mumbaiju. "Čini se da se (istraga) kreće prilično brzo", rekao je dužnosnik za WSJ.